MOTOhouse 04/2022

Testovací kalendář na letošní sezonu se nám začíná pomalu plnit a můžeme vám slíbit, že tahle jízda bude stát za to. Zase je tu plno motorek, které si zaslouží pozornost a které slibují neopakovatelné zážitky. Je mi jasné, že každý z vás má nějakého svého favorita, tak pevně doufám, že se na něj dostane co nejdřív a že vás budou naše recenze bavit. Nejsme sice už ty vybrkaný mladý ucha co před lety, ale naše vášeň pro motorky se rozhodně nevytratila.

 

001

 

MH EXCLUSIVE nová Yamaha MT-10

Je to tam zase, jsem ve svém živlu. MTčko mě krmí náloží adrenalinu a já se musím usmívat. Ta fantastická odezva motoru, který na zadní gumu posílá přesně tolik výkonu, kolik v dané chvíli může pobrat, aniž by se začala divoce protáčet. Přední kolo se odlepuje od asfaltu, řídítka jsou najednou lehká. Ten božsky naladěný čtyřválec pode mnou řve jako pomatený a celým tělem mi prostupují příjemné vibrace naplno rozmotaného motoru.

 

002

 

MH TEST nová Kawasaki Z650RS

Mozek vypne. Přestanete myslet na kraviny okolo a začnete vnímat motorku pod sebou tak nějak podvědomě. Nejste duchem mimo, právě naopak. Je to stav naprostého soustředění. Přesně tyto chvíle mám na motorce nejradši. Přidejte k tomu liduprosté serpentiny v okolí městečka Estepona nedaleko španělské Malagy a chybí už jen poslední ingredience. Motorka, která dělá přesně to, co po ní chcete.

 

003

 

PŘEDSTAVENÍ
Harley-Davidson Low Rider ST

Bude úspěšná? Dokonce si myslíme, že na mnoha trzích to bude hit. On se totiž už „základní“ Low Rider S dobře prodává. Pro letošek to vypadalo, že z nabídky zmizí, ovšem vrátil se spolu s ST v podobné specifikaci. A jelikož se nám na customové scéně zvedá vlna obliby stylu Club, tyhle dvě motorky se na ní svezou.

 

 

004

 

MH TEST - BMW S 1000 R

Pokud máte rádi ruce trhající zážitky, pak jste na té nejsprávnější adrese. Nic vám neposílí vaše mužství tak jako litrový superbike/naháč s předávkovanou náloží energie, jako má tohle BMW. Přesně tohle chcete zažít, při každém otočení plynem nadoraz vytřeštit v přilbě oči a zmoct se vůči sobě tak akorát na spršku těch vůbec nejhorších nadávek. „Ty p***, to vážně jede jako prokopnutý tele!“

 

005

Jak na koupi ojetiny?

Den, kdy vyrazíte koupit vysněnou motorku, bývá jedním z nejsilnějších v našich životech. Každý z nás to prožil, každý si ho dodnes živě pamatujeme, navždy si ho budeme dokázat vybavit. Někdy to klapne báječně, někdy bohužel míň. A právě proto, abyste patřili spíš mezi tu šťastnější skupinu spokojených nových majitelů, připravili jsme pro vás v redakci malý sumář.

 

006

PŘEDSTAVENÍ
CFMOTO 700CL-X Sport

Tak nějak nevidíme jediný rozumný důvod, proč by se CL-X a konkrétně Sport neměly dobře prodávat. Neo-retro vlna pořád frčí a CFMOTO udělalo moudrý tah, když do ní naskočilo. A že použilo jeden základ a z něj postavilo tři lehce odlišné modely (Heritage, Sport a Adventure, který je doplní na podzim), to je další moudrý krok. Dát lidem vybrat styl a jízdní pozici, to se dnes počítá.

 

007

 

MH TEST
Triumph Bonneville Bobber

Nemůžu se vynadívat. Zas a znovu se vracím do garáže, abych si uvařil kafe, sednul do křesla a prostě jenom čuměl. Ta boční silueta je dokonalá. Snad ten nejklasičtější tvar nádrže, jaký znám, baculatý pneumatiky, v zadní části prudce se svažující rám, který se tváří jako hardtail, a nad ním sólo sedlo visící ve vzduchu. Stačí přivřít oči a člověk se přenese do časů, kdy se svět dával dohromady z druhé světové války a konstruktéři moc dobře znali význam slova elegance.

 

008

MH TEST – Ducati Panigale V2

Co ukrývá tato maličká pod bílou spodničkou? Solidní nevěstinec! Čtyřventilový kapalinou chlazený dvouválec Superquadro o objemu 955 cm3, který prošel oproti předchůdci, modelu Panigale 959, modernizací a plní již emisní normu Euro 5. Hlavní podíl na tom má kalibrace elektrického vstřikování a chytře uzpůsobený tlumič výfuku, který navíc vypadá velice vkusně. Po emisních úpravách překvapivě úctyhodný výkon, což se u většiny konkurence po těchto emisních zásazích říci nedá.

 

009

 

MH FASCINACE
Suzuki Hayabusa

Píše se rok 2005, je mi 15 let. Jdu si pěšky na Hájích a ve výloze tam stála – modro-stříbrná, jednoduše nádherná, nízká a připravená okamžitě vyrazit. Na cedulce bylo napsáno – maximální rychlost 306 km/h. Tehdy jsem se do motorek zamiloval a od té doby pro mě byla Hayabusa modla. Královna všech Suzuk a tak je tomu vlastně dodneška. Ikona, která píše jeden příběh za druhým, byť je občas trochu neprávem přehlížená. Já si s novým modelem jenom znovu připomněl, jak moc zajímavá motorka to je. A rovnou vám můžu prozradit, že druhá taková není.

 

010

 

MH TEST
Moto Guzzi V9 Bobber

Zpracování, detaily, lak. Všechno strašně příjemné. Fakt si v tomhle lebedím, a čím víc všechny ty motorky testuju, tím víc jsou pro mě podobné kousky vzácnější. Tedy přesně takové, se kterými máte chuť se zavřít v garáži, vzít do ruky hadřík a pěkně je opečovat, vyglancovat, vyleštit. A nehladit přitom jen jakési bezduché plasty, ale opravdový kov, vychutnávat si všechny ty chladivé záhyby, oblouky a spojení. Baví mě to.

 011

MH TEST
Changjiang Pekin Express

Můj mozek je vybuzený na sto dvacet procent. Už dlouho jsem se takhle nesoustředil na jízdu. Obrovská masa pode mnou, ale stejně stačí milimetrový pohyb řídítky a už tancuju po silnici ze strany na stranu. A to mám kolem sebe pražskou dopravu ve všední den odpoledne a musím si pořád hlídat, kde končí sajda, abych někomu nerozpáral bok auta. Zní to jako noční můra? Chvilku byla, ale jen jako začátek velké legrace.

 

012

 

MH TEST – Honda PCX

Honda nabízí lehký městský skútr s označením PCX už hodně přes deset let. Stopětadvacítka jednoválec s elektronickým vstřikováním je v její produkci milionkrát ověřeným agregátem. Co se týče spolehlivosti, nemůžete volit líp. Kolikrát už jsme na našich stránkách uváděli zkušenosti pražských mesíků, kteří mají s tímhle agregátem najeto 100 000 kilometrů a více.

 

013

 

SPORT – MOTOGP

Dohromady 21 závodních víkendů, tolik jich neměl žádný jiný šampionát v historii. Začalo se již o prvním víkendu v březnu v katarském Dauhá a končit se má až na začátku listopadu ve Valencii. Jako fanoušci musíme doufat, že se to všechno podaří. Po letech různých zákazů a omezení si fanoušci nejrychlejších motorek světa tak bohatou sérii určitě zaslouží.

 014

ROAD RACING
rozhovor Petr Najman

Loňská sezona se může zdát úspěšná, ale z mého pohledu rozhodně nebyla ideální. Můžu říct, že za posledních pár let pro mě byla nejtěžší, ať už psychicky, nebo fyzicky. Měl jsem nějaké osobní problémy a starosti s prací, do toho covidová doba, takže jsme nevěděli, zda se pojede, nebo ne. Docela mi chyběla motivace a všechno dohromady způsobilo, že jsem nebyl moc fyzicky připravený.

 

015

 

TLAPY
Interkom Cardo Packtalk Bold

K používání interkomů jsem byl vždycky trochu skeptický. Razil jsem názor, že v helmě chci být sám a rozhodně nechci s nikým komunikovat. Rozumím tomu, že někdo tráví na motorce hodně času a chce být neustále „online“ nebo v partě kamarádů na delším výletu, kdy je komunikace mezi jednotlivými účastníky vyloženě potřeba.

 

016

 

DLOUHODOBÝ TEST
Aprilia Tuono 1100 Factory

Nic na světě nevoní tak hezky jako úplně nová motorka. Ten magický okamžik prvního probuzení syrového motoru je něco, co s vámi už navždy zůstane. Mechanické části si pomalu začnou sedat do svých provozních vůlí a vy poprvé ucítíte, jak se motor vypaluje. Já osobně tohle absolutně zbožňuju, vždycky si tyhle chvíle co nejvíc prodlužuju. A když si takový moment užíváte ve společnosti jednoho ze dvou nejzběsilejších hypernaháčů současnosti, o moc lepší váš den už být nemůže.

 

017

MH EXCLUSIVE
test pneumatik Dunlop RoadSmart IV

Je to asi nejčastější dotaz, který od vás dostáváme. „Jaký gumy si mám koupit?“ A naše odpověď je pokaždé stejná – záleží na tom, na jakou motorku, jak jezdíte a co od nich očekáváte. Hned na zatáčku je nutný říct, že absolutně dokonalý univerzál neexistuje a pravděpodobně nikdy existovat nebude, protože moderní guma musí mít obrovskou škálu schopností a vždy se bude jednat o nějaký kompromis.

 

018

Jak jezdit – na okruhu

Techniku motorky nesmíte v žádném případě podcenit. Mít správně fungující motorku v dobrém technickém stavu je absolutní základ všeho. Pokud s ní budete mít jakýkoliv technický problém, neužijete si jízdu a může to být nebezpečné jak pro vás, tak i pro ostatní. Opakujeme to donekonečna, ale ono je to jednoduše potřeba. Naprostým základem jsou pneumatiky! Musí být správně nafoukané, nesmí být starší pěti let a musí mít v pořádku obvodové profily. Nedělejte klasickou chybu.

 

019

DLOUHODOBÝ TEST
Honda CRF1100L Africa Twin

Afrika je v mnoha ohledech prakticky dokonalá motorka, ale jedna věc by lepší být mohla – reakce na plyn. Tak jsme si s ní lehce pohráli. Hned na začátku je potřeba férově přiznat, že Honda za tohle tak úplně nemůže. Naprosto stejné obtíže mají v dnešní době úplně všichni výrobci, kteří jsou v tom taky nevinně. Ptáte se, o co jde? Je to ta zatracená věc, o které v našich testech tak často píšeme – reakce na přidání plynu.

 

020

 

CESTOPIS - Španělsko

Poslední roky cestovatelům moc nepřály. Tak si zkrátil zimu alespoň adventure výletem po Španělsku. Pojďte se ohřát. Je typický podzimní odpoledne, zima, mlha a fakt vlezlo, no prostě počasí, že bych ani psa nevyhnal. Přepadá mě pocit, že to do prvních jarních kilometrů v psychický pohodě fakt nevydržím, a tak začínám vymýšlet, kam se vydat. Kde si připsat ty první kilometry co nejdříve a aspoň nějak si zkrátit zimu, kterou opravdu nesnáším…

 

021

CUSTOM - Streamline

Guillaume Radomski z Lyonu je zkušený grafik a designér nábytku. Kromě toho je ale vášnivý motorkář, a tak není úplně divu, že se pustil i do přestavby svojí motorky Harley-Davidson Sportster. Těch už byly po světě upraveny a přestavěny stovky, nebo spíš tisíce, ale jak vidno, pořád je ještě dostatek prostoru k originalitě. Historické automobily, vlaky nebo motorky pro rychlostní rekordy, to vše je v tomhle Sportsteru vidět.

 

022

Nový tištěný MOTOhouse 04/2022

V prodeji od úterý 12. dubna 2022
cena časopisu 119 Kč (SK verze 4,90 €)
Roční předplatné 990 Kč nebo 1.149 Kč s MH katalogem (SK roční předplatné 39,90 €)
Předplatné Česko: www.send.cz
Předplatné Slovensko: www.ipredplatne.sk

 

022_1

Digitální publikace MOTOhouse 04/2022

ALZA MEDIA: https://www.alza.cz/media/MOTOhouse-4-2022-d7095667.htm

DIGIPORT: https://www.digiport.cz/detail/floowie-pu/502720/775-MOTOhouse-4-2022

 

Titulka