MOTOhouse 10/2021

Mohlo by se zdát, že situace z posledních dvou let přibrzdí celý motocyklový trh, opak je však pravdou. Ano, někteří výrobci hlásí potíže s dodávkami, problémem jsou především čipy, přesto většina dovozců hlásí za první polovinu roku hodně pěkná čísla a plakat nakonec nebude asi nikdo. A to jsou rozhodně moc dobré zprávy.

My do toho všeho pak vnášíme svůj díl nadšení a chuti se s vámi o své zážitky dělit. Aktuální číslo MOTOhouse, to je okruhový epos o fenomenální BMW M 1000 RR, srovnání malých naháčů skryté pod názvem „Kapesní rakety“, konečně  se taky jely důležitý závody a na trh už se pomalu dostávají i novinky pro příští sezonu. Je toho zkrátka zase moc a my doufáme, že si počtete, pobavíte se a budou se vám líbit i fotky děvčat, které jsme pro vás protentokrát vybrali.

Hezký zbytek sezony a všem jen to nejlepší…

 

001

 

MH TEST – BMW M 1000 RR

Na BMW M 1000 RR se toho v jeden okamžitě děje tolik, že musíte překalibrovat svůj mozek na zcela jinou úroveň chápání rychlosti. Chvíli mi trvalo, než jsem ho dokázal alespoň z poloviny využít. Je to neskutečný nářez, jedna z tisíce. V mnoha ohledech absolutní vrchol dnešní motocyklové techniky a ukázka toho, co lze postavit, když nejste svázání téměř žádným omezením. Berte ho jako S 1000 RR na steroidech.

 

002

MH TEST - Yamaha MT-09 SP

Jen tak z legrace jsem doma večer přesednul z letošní nové MT-09 SP na svého letitého Fazera. Práte se na pocit ze srovnání? No je to asi tak, jako byste z krabice žiletek přelezli do kýble plného bublin. Musel jsem až zakroutit hlavou, kam se nám to za 15 let posunul pojem – naháč! Pamatujete? Naháče (a jejich deriváty) od Yamahy, to byly ještě donedávna výhradně vlastně jen čtyřválcové motorky s takřka naprosto analogovou podstatou.

 

003

SROVNÁVACÍ TEST - kapesní rakety

Pokud jdete po naháči střední třídy, máte spoustu možností, jak ukojit svoji touhu po radosti z řízení. Doba se ale posunula a motorky samozřejmě také. S výjimkou čokoládových tyčinek, které se podle všeho každým rokem zmenšují, je většina věcí v našem životě lepší, rychlejší a o něco žádanější než kdykoliv předtím. Přesně tak, jak nám to připomněla tato parta motorek.

* Aprilia Tuono 660

* Kawasaki Z650

* Triumph Trident 660

* Yamaha MT-07

 

004

 

MH TEST – Suzuki GSX-S1000

Hned na začátku bychom si měli ujasnit jednu věc. Jestli pokukujete po super nakedu s pořádnou palebnou silou a nechcete mít peněženku v plamenech, Suzuki GSX-S1000 je motorka, kterou jednoduše nesmíte přehlédnout. Z hlediska poměru ceny a výkonu je to koupě století. Víc koní za tyhle peníze u ostatních zkrátka nedostanete. Jedna věc je ale hodnota a druhá, co za svoje peníze doopravdy dostanete.

 

005

 

MH First ride - BMW R 18 B a R 18 Transcontinental

Obří cruiser R 18 bezpochyby vnesl do nabídky BMW čerstvý vítr, ale bylo jasné, že na jednom základu vznikne motorek víc. A tak nějak se dalo čekat, že těmi dalšími budou bagger a elegantní cestovní křižník. Jsou tu, a my se jako jedni z prvních v Evropě svezli!

 

006

 

MH TEST – Harley Davidson Street Bob

Věděli jste, že Rolls Royce při konstrukci svých automobilů měří a propočítává vibrace a zvuk jednotlivých dílů, aby byly všechny na stejné frekvenci? Volí prý takovou, která vyhovuje největšímu počtu lidí? Proč že to pletu do testu motorky a navíc takové, která nemá s hyperluxusním a extrémně pohodlným Rollsem nic společného? Až po přečtení téhle informace mi totiž došlo, jak moc jsou vlastně vibrace a jednotlivé zvuky důležité. Nejen ovladatelnost, charakter motoru a komfort dělají pocit z motorky.

 

007

 

MH TEST – Audi RS e-tron GT vs. ZERO SR/S

Když jsem slyšel výhrůžky jak evropské unie, tak několika výrobců, že do patnácti let chtějí zrušit výrobu spalovacích motorů a přejít na čistě elektrický pohon, polil mě studený pot. Je to naprostá svatokrádež a něco, co mi nejde do hlavy. Jakkoliv miluju řev do omezovače rozmotaného motoru, tak nechci nad elektřinou prvoplánově ohrnovat noc, protože do městského provozu mi elektromobil dává absolutní smysl. Dokonce jsem teď pořídil skútra na elektřinu a nemůžu si ho vynachválit. Je rychlý, tichý a pohodlný. Na krátké dojíždění ideální.

 

008

 

PŘEDSTAVENÍ – nové pětistovky od Hondy

Se začátkem školního roku představila Honda nové pětistovkové modely na sezonu 2022. A moc dobře věděla, co dělá, a proč si takhle pospíšila. Mašiny pro nováčky a začínající jezdce jsou totiž v číslech prodejů jednou z nejbedlivěji sledovaných položek.

* Honda CB500F (naháč)

* Honda CBR500R (sport)

* Honda CB500X (cenduro)

 

009

 

FASCINACE – Hořice

Do startu prvního tréninku zbývá necelých pět minut a já mačkám tlačítko startéru na Africe Twin, jejíž nádherná trikolora se v ranním slunci krásně leskne. Hořický asfalt se pod paprsky pomalu prohřívá a vůbec mi teď nevadí, že jsem musel vstávat před pátou hodinou, abych byl na tomhle magickým místě včas.

 

010

 

Virtuální MH garáž

Definitivní ukončení testovací sezony. Do strnišťat zafoukalo, dealeři prodali testovací motorky a my můžeme pomalu začít rekapitulovat. Pojďme si projít značku po značce a třeba vám budou naše postřehy ku prospěchu. Úkol všech našich redaktorů bylo vybrat ze současné aktuální nabídky od každé značky jednu motorku, která je nejvíc oslovila.

 

011

 

MH TEST - Ducati Scrambler Nightshift

Ani se nechce věřit, že je to už šest let, co Ducati vypustila do světa první vlaštovky z řady Scrambler. Co si budeme povídat, červené X na žlutém podkladu převrátilo svět nejslavnější italské značky naruby. Ne, že by se ostatní řady neprodávali, ale najednou byly tyhle „jednoduché“ retromotorky všude, a pravda je, že jejich podíl na prodejích je u Ducati pořád dost zásadní. Za těch pár let jsme u osmistovek viděli už slušný počet verzí, pro letošek se nám poprvé kromě Icona a Desert Sleda objevila nová varianta Nightshift. Dalo by se mluvit o pár drobných změnách, ovšem i ty dělají dost.

012

 

MH TEST - Honda Forza 750

No jo no, nemůžu holt každej den sedět na nějakém zajímavém evropském naháči, americkém silákovi nebo cestovní enduru. Občas musím vzít za vděk i něčím mnohem obyčejnějším, třeba tím velkým skoro skútrem od Hondy. Takové byly moje první myšlenky, když jsem se chystal na několikadenní cestu na Šumavu. Náfuka jeden...

 

013

 

MH TEST - Vespa Primavera 125 RED

Primavera? Pořád je to ten skvělý zážitek se spoustou stylu a o něco méně prťavoučkými kolečky. Doba ráda mění kulisy i herce. A já doslova miluju ten okamžik, když si večer pustím starý film a vidím nějakou konkrétní věc, která odolala tomuhle tlaku. Věc, která se nezměnila a vypadá i dnes naprosto stejně jako tehdy. V tom propojení vidím určitý pocit jistoty a provázanosti. Možnost se doslova dotknout konstantní hodnoty.

 

014

 

SPORT - MotoGP

Mistrovství světa silničních motocyklů se pomalu blíží ke svému letošnímu finále a všechny tři třídy mají v bojích o titul celkem jasné favority. Zbývá odjet čtyři poslední podzimní závody. Ještě, než se dostaneme k samotnému finále letošní sezony 2021, chtěli bychom se dostat k jedné informaci, která v šumu letních měsíců z mého pohledu tak trochu zapadla, která ovšem, a proto se k ní takhle vracíme, bude mít pro nás všechny dost podstatný význam - týká se totiž několika nadcházejících let a vůbec budoucnosti v Grand Prix jako nejvyšší motocyklové soutěže.

 

015

 

SPORT - 300 zatáček Gustava Havla

Hořice v Podkrkonoší se opět na jeden víkend staly Mekkou road racingových závodů. V termínu od 14. do 15. srpna 2021 se tu jely odložený 58. ročník 300 zatáček Gustava Havla spolu se závody IRRC. Celý víkend v Hořicích panovalo opravdu horké letní počasí, takže tu byly víceméně ideální podmínky pro závody. Dlouhá pauza od závodů v Hořicích byla znát na jezdcích i fanoušcích, takže startovky byly plné a diváci obléhali závodní trať již od pátku. Zaděláno bylo na skvostné závody.

 

016

 

SPORT – Road racing Dymokury

Všechno začíná jarem. Lidi mě potkávají ulic, neboť žiju tady kousek od okruhu, a každá druhá otázka bývá v tom období zacílena: „Co ty Dymokury? Pojede se? Víš už něco od Civína?“ Mám to rád a neobyčejně si užívám hlavně to, jak je pro místní ten silniční motocyklový sport důležitý a pro kolik lidí je to celoživotní vášeň i záliba – vždyť, a to je taky pravda - kde jinde v republice, ať otevřete jakoukoli garáž, tak tam stojí motorka.

 

 

017

 

TLAPY - Kevlarové jeansy Etne a bunda Corte

Ultra lehká bunda na motocykl do horkého počasí. Horní materiál je vysoce pevnostní textilie cordura a síťovina pro maximální odvětrání. Bezpečnost zajišťuje set chráničů na ramenou a loktech s možností nastavení ideální pozice díky suchým zipům. Chránič na zádech je lehce vyjímatelný v kapse z 3D textilie pro zlepšení odvodu potu. Obvody rukávů a spodní část bundy regulujete stahovacími pásky. V bocích a na zádech je vsazena streč pro ideální komfort pohybu při řízení. Loga PSí jsou z reflexní fólie.

 

018

 

JAK JEZDIT – správná poloha těla

Při jízdě na motorce bychom měli být vždy aktivní. Naše tělo by nikdy nemělo přejít do pasivity a pocitu, že se vlastně jen vezu. Odlišné motorky vyžadují odlišný přístup z hlediska polohy těla, ale obecně se dá říct, že čím rychleji jedeme, tím se musíme více hýbat. Váha našeho těla zásadně ovlivňuje vyvážení celé motorky a pomáhá jí zatočit. Pokud máte velké cestovní enduro a jedete výletní tempo, stačí se jen hlavou dívat po zatáčkách a horní polovinu těla mít prakticky rovnoběžně.

 

019

 

MH AKCE – Classic motocross

Tentokrát se sešlo 108 strojů a o něco více jezdců, kteří se střídali se svým parťákem na jednom stroji. Například jako já jsem byl pozván na Jawu tramvaj a můj parťák byl člen vítězného týmu šestidenní 1982 Emil Čunderlík. Další jména Mistrů jsou například Manfred Liese - Německá legenda - začínal na Maicu a posléze se zúčastnil mnoha šestidenních na Jawě, Adriano Micozzi - V osmdesátých letech byl profesionálním jezdcem endura, byl v italském národním týmu a zúčastnil se asi 6 dnů ISDE, Luciano Venturi.

 

020

 

MH AKCE - W-TEC CZECH STUNT DAY

  1. ročníku mezinárodní soutěže motocyklových kaskadérů, byl vypsán jako dvoudenní event pro 30 jezdců. Je nutno říci, že bylo složité dopředu predikovat počet přihlášených jezdců, nikdo si hold nebyl jistý, zda-li se do Ostravy dostane nebo jej někdo otočí na hranici a pojede domů. Výsledek byl koneckonců překvapivě výborný. Na Ostravský Polygon Libros s špičkovým asfaltem dorazilo 37 jezdců z celého světa, které hold nešlo odmítnout..

 

021

 

DLOUHODOBÝ TEST – CFMOTO 650 NK

Konečně jsem dostal naše CFMOTO do ruky. A na tohle jsem přišel, když jsem si na něm dva týdny pojezdil. CFMOTO už několik let spolupracuje s rakouským studiem Kiska a na designu je to doopravdy znát. NK je pěkná motorka, bez keců. Líbí se mi barevná kombinace i to, jak vypadá. Není na ní vůbec nic asijského a už vůbec ne divného. Kvalita zpracování je v pohodě a za svoje peníze dostanete slušnou motorku.

 

022

 

ČTENÁŘSKÝ TEST - Suzuki SV650S

Japonská nostalgie. Je léto roku 2007, je mi osmnáct let, a právě jsem si domů dovezl tuhle "japonskou Ducati". Někomu se zdá ošklivá, někomu se zdá příliš syrová a někdo si láme hlavu nad trubkovým rámem, který je leckterým trochu k smíchu. Z toho ale vyplývá jenom jedno. Tahle motorka je kontroverzní. To znamená, že je to motorka pro mě.

 

023

 

Nový tištěný MOTOhouse 10/2021

V prodeji od středy 29. září 2021
cena časopisu 99 Kč (SK verze 3,80 €)
roční předplatné 850 Kč, 899 Kč s katalogem (SK roční předplatné 29 €)
Předplatné Česko: www.send.cz
Předplatné Slovensko: www.ipredplatne.sk

 

024

Digitální publikace

ALZA MEDIA: https://www.alza.cz/media/MOTOhouse-10-2021-d6747643.htm

DIGIPORT: https://www.digiport.cz/detail/floowie-pu/495249/775-MOTOhouse-10-2021

 

titulka_10