Propršená neděle přinesla Bezzecchimu první vítězství v MotoGP

d089bb97-642c-eaf6-f2c3-9294c58df720

Bezzecchi ve světle reflektorů, Bagnaia padá, Quartararo si prořízl cestu vpřed, Zarco odsouvá Alexe Marqueze na třetí místo v akcí nabité mokré show v Argentině.

Klobouk dolů před Marcem Bezzecchim (Mooney VR46 Racing Team)! Od startu po cílovou čáru byl italský vysokoškolák prakticky nedoktnutelný a zajistil si své prémiové vítězství v přestižní kategorii MotoGP. Aktuálně navíc vede pořadí mistrovství světa. Nebyl to ovšem jediný moment nedělního závodu, který stojí za zmínku. Před neskutečným tempem Johanna Zarca (Prima Pramac Racing) v posledních kolech závodu se musel sklonit Alex Marquez (Gresini Racing MotoGP), kterého třetí místo nemusí mrzet. Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) havaroval z druhého místa a cálovou čáru protnul na 16. místě.

d575e722-a996-cdaf-4c6a-3a046dc29b47

Hrozbu flag-to-flag závodu zažehnal další déšť, který se nad okruhem přehnal po závodě Moto2 a jezdci absolvovali plný počet 25 kol. Nejlepší start měl Bezzecchi, který se dostal před vítěze kvalifikace Alexe Marqueze, Bagnaia byl třetí a v závěsu za ním Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP). MaverickViñales (Aprilia Racing) neodstartoval dobře a vítěz sobotního sprintu Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) spadl v zatáčce číslo pět po kontaktu s jezdcem Aprilie.

Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) se propadl po kontaktu s Takaakim Nakagamim (LCR Honda Idemitsu) až na 16. místo. Jakmile se usadil počáteční adrenalin, dokázal si Bezzecchi v předu vytvořit komfortní náskok nad Alexem Marquezem, za kterém se v kontaktu drželi Bagnaia s Morbidellim. Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing MotoGP) zazářil v úvodní fázi závodu a držel se na pátem místě, nicméně s relativně velkou ztrátou na Morbidelliho.

cfa2b181-98be-1bd4-401c-44ccd87e50a3

17 kol do konce závodu nasadil Bezzecchi k rozhodujícímu trháku. Italský jezdec byl o třídu jinde a postupně navyšoval svůj náskok. Odstup Bagnaii na druhého Marqueze a Morbidelliho na třetí místo zůstaly neměnné.

V patnáctém kole zaútočil Bagnaia na Alexe Marqueze. Po několika neúspěšných pokusech se úřadujícímu mistru světa podařilo udržet druhé místo, ovšem o dvě kola později se Bagnaiovi zamkly řídítka v předposlední zatáčce. Bagnaia udržel motor v chodu a pokračoval dále v závodě na 16 místě, ovšem s poškozenou pravou stupačkou. Alex se tedy posunul na druhé a Franco na třetí místo. Ovšem oba už se ohlíželi přes rameno na silně dotahujícího Zarca. Jeho tempo bylo oslňující a dokázal stahovat okolo jedné vteřiny na kolo.

c76f66c1-ec69-2ee6-8225-716eae6f9fb6

Pět kol do konce byla ztráta Zarca pouze 2.1 vteřiny. Další francouz, Fabio Quartararo taktéž mocně dotahoval a dostal se  ze šestnáctého místa na sedmou pozici. 4 kola do konce a ztráta Zarca se snížila na 1.4 vteřiny. Morbidelli a Marquez se začali dostávat pod tlak.

Zatáčka č. 7, dvě a půl kola do konce, se Zarco dostal na třetí místo před Morbidelliho a do jeho hledáčku se dostal Marquez. V posledním kole v zatáčce číslo 5 se Zarco kolem Alexe doslova prohnal a nedal mu žádnou šanci na odpověď.

53730bce-9884-e563-91b1-0b61f7433a89

Bezzecchi protnul cílovou čáru na prvním místě po bezchybně zajetém závodě a posunul se na první místo celkového hodnocení mistrovství světa kategorie MotoGP. Zarco dojel s náskokem půl vteřiny na Alexe v jeho dalším fenomenálním závěru závodu a získal pódium poprvé od loňského závodu na Sachsenringu. Alex Marquez získal pódium již na dvou různých MotoGP strojích.

I když mu pódium těsně uniklo, vzkříšený Morbidelli musel být se čtvrtým místem spokojený. Páté místo získal Jorge Martin následovaný Jackem Millerem, který se prodral na šesté místo po startu ze šestnácté pozice. Quartararo obsadil sedmé místo, které musel vybojovat ze šestnácté pozice. Fenomenální výkon mistra světa z roku 2021.

Luca Marini, Alex Rins a Di Giannantonio doplnili první desítku, následování Augustem Fernandezem na místě jedenáctém. Zklamán byl Maverick a vlastně celá tovární Aprilie. Aleix Espargaro obsadil až 15. místo. Frustrován byl i Francesco Bagnaia a Brad Binder, kteří závod dokončili na 16. a 17. pozici.

Bezzecchi míří do Texasu na vedoucí pozici v pořadí mistrovství světa s devíti bodovým náskokem na Bagnaiu.

2e06869c-8ca0-2426-a381-82d4a0c7a774 

MARCO BEZZECCHI

"Byl to pro mě neuvěřitelný víkend, upřímně, než jsem vyrazil do Argentiny, vůbec jsem ho nečekal. Jakmile jsem se tady poprvé svezl, začal jsem se cítit dobře. Nevím jak to lépe popsat, ale já a moje motorka jsme byli jedno. Cítíl jsem se od prvního okamžiku neuvěřitelně dobře. I včera se mi dařilo, takže když jsem viděl, že pojedeme mokrý závod, byl jsem smutný, protože na suchu jsem byl dobrý a na mokru je to vždycky těžší. Ale ve warm-upu to bylo dobré a začínal jsem věřit, že to dokážu. Byl jsem hodně soustředěný. Jo, všechno klaplo výborně a byl to úžasný den.

Udržet koncentraci bylo velmi těžké. První půlka byla snažší, protože jsem tlačil abych si získal náskok. Když tlačíte, jste více soustředění. Prvních jedenáct kol mi rychle uteklo, ale potom už jsem jen chtěl aby závod skončil.

Víte, pro mě a pro moji rodinu to bylo velmi těžké, ostatně každý jezdec to zná. Musíte toho hodně obětovat a cesta je velmi dlouhá, ale když na jejím konci zažijete tyhle fantastické momenty, stojí to za to. Můj táta, máma, sestry, celá rodině mě podporovala od prvního dne a nemůžu jím dostatečně poděkovat. To samé platí o Valem, bez něj bych to i přes podporu rodiny nemohl dokázat. Dal mi šanci růst jako jezdec i jako člověk, takže mu taktéž děkuji.

JOHANN ZARCO

"Na začátku jsem byl hodně soustředěný a věděl jsem, že v těchto podmínkách mám šanci na pódium, nebo možná i vítězství. A start byl dobrý, stejně tak první zatáčka, ale prvních 8-9 kol měli ostatní jezdci lepší tempo, než já. Snažil jsem se bojovat, ale bylo těžké udržet si pozici.

Zhruba v půlce závodu jsem začínal cítit rozdíl. Viděl jsem, že ostatní mají více problémů s přilnavostí a dařilo se mi držet lepší tempo. Snažil jsem se neudělat žádnou chybu a myslet na pódium bylo těžké, protože 11 kol do konce, kdy jsem byl sedmý jsem jezdce na prvních třech místech ani neviděl. Zůstal jsem soustředěný, myslím že dvě kola do konce jsem předjel Morbidelliho  a na poslední rovince posledního kola Alexe, takže jo, jsem velmi šťastný.

Byla to dlouhá doba, co jsem naposledy stál na pódiu. Je to dobré druhé místo, víme, že se musíme zlepšit, abychom pomýšleli na vítězství. Na suchu máme stejné problémy, ale na mokru dokážu být rozdílovým článkem. Takže doufám v další zlepšení do dalších závodů a myslím že máme potenciál  získat další pódia."

ALEX MARQUEZ

"Musíme být s tímto víkendem opravdu spokojeni. Kdybyste mi předtím řekli, že tu získam pole position a v závodě dojedu pátý, bral bych to všemi deseti. Jsem opravdu šťastný. Je pravda že se neustále zlepšujeme a tohle je velmi přijemné. Závod byl pro nás docela náročný, ve warm-upu jsme měli defekt  a nenajel jsem moc kol abych si vyzkoušel elektroniku a podobně. Možná proto jsem v závodě v některých oblastech bojoval víc, než by bylo záhodno, ale přesto musíme být spokojeni. Marco byl dnes na jiné planetě. Jak jsem ho viděl, řekl jsem si 'Ok, Ciao'. Pak jsem se snažil udržet Johanna ale měl o sekundu lepší tempo na kolo, věděl jsem, že nemá smysl se snažit a spokojil jsem se s třetí pozicí. Šampionát je letos dlouhý a pravidelně sbírat body bude extrémně důležité. Jak říkám, neustále se zlepšujeme a je to teprve druhý závod.

Dneska jsem měl jen dvě předjetí, nebyl to boj. Když jsem jel za Peccem, snažil jsem se neztratit příliš mnoho času. Když spadl, hodně na to tlačil. Byl super rychlý na brzdách, ale pak ztratil předek v prostřed zatáčky podobně jako já včera v Q1. Ano, později bylo složité za sebou udržet i Morbidelliho, musel jsem tlačit a vyvarovat se chyb.

O takovém startu s Ducati a týmem Gresini se mi ani nesnilo. Na motorce a v týmu se cítím velmi dobře. Zatím pořád není můj jezdecký styl pro Ducati optimální a musím na sobě ještě zapracovat. Každým dnem se zlepšujeme."