VIDEOTEST: HJC RPHA10 Plus - roční test

Jak všichni dobře víme, blembák je jedna z nejdůležitější části vybavení každého motorkáře, a u okruhářů to platí dvojnásob. Jak se nám líbí vrcholný model značky HJC?


HJC-RPHHA10-plus-01

Hodně zabrat dostaly přilby při testování ve Španělsku...

 

RPHA10+ je nejvyšší model od HJC, to znamená nejvyšší možná výbava a bezpečnost. Ale pěkně popořadě. Skořepina je vyrobena ze směsi karbonových vláken, aramidu a sklolaminátu (aramid je pevnější materiál než kevlar, pozn. red). Tím se HJC podařilo dostat váhu helmy na pouhých 1.49 kilo u velikosti L! Vnitřek přilby je vystlán materiálem odváděcím vlhkost a odolným proti zápachu (potvrzujeme, čichali jsme k Romanově přilbě a bylo to ok, pozn. red.) a boční vycpávky jsou vyjímatelné a jejich povrch je jemný a příjemný na dotek, jak z reklamy na pleťový krém. Jednoduše se do ní dobře "leze", hlava do ní lehce vklouzne.

HJC-RPHHA10-plus-02

Příjemný interiér, velké větrací šachty.

Za sebe musím říct, že mi přilba sedí na hlavě úplně perfektně. Upozorňuji na správný výběr velikosti přilby. Vyzkoušejte si více velikostí a nechejte si ji na hlavě aspoň dvacet minut. Každý výrobce má jiný tvar skořepiny a možná jich budete muset pár vyzkoušet, než narazíte na tu svou.

 

Přilba je vybavena větracími otvory na vršku, které lze nastavit do více poloh, tedy nejenom plně otevřeno nebo zavřeno, ale i do několika mezistupňů. Jsou ovládány kolečkem a v rukavicích s nimi hravě poradíte. Co je ale hlavní, nastavení větracích otvorů je citlivé a každý stupeň jde znát. Samozřejmě nechybí přední ventilační otvor a nosní deflektor, který svou funkci plní taktéž dobře, ale párkrát se nám větrací systém podařilo napálit a nevyhnuli jsme se zamlžení plexi. Řešením je odemknutí plexi (plexi není úplně docvaklé, takže větrá, ale nefouká vám vítr do očí).

HJC-RPHHA10-plus-03

Vícestupňová regulace ventilace, funguje to!

Ruku v ruce s kvalitním odvětráváním přilby jdou její aerodynamické vlastnosti a nízký hluk. Co mě bavilo, byla stabilita přilby při vyšších rychlostech, tomu napomáhá zadní křidélko. Žádné házení hlavou se nekoná, přilba projíždí vzduchem jako nůž máslem a nezatěžuje krk jezdce.

HJC-RPHHA10-plus-04

Zadní křidélko zajišťuje stabilitu ve vysokých rychlostech.

Navíc i při vyšších rychlostech přilba dobře sedí a neposouvá se na hlavě, takže ji neolizujete jazykem a nepřitiskne se vám nos na plexi (to fakt nemám rád). Co ocení závodníci, je velmi dobrý výhled. Vertikální zorné pole je široké, při zalehnutí vás neomezuje horní hrana plexi ve výhledu. Ačkoliv je RPHA10+ sportovní přilba, je pohodlná a je vhodná i do bežného provozu a pro každodenní použití (někoho může štvát zapínání na o-kroužky, skůtristy by to asi štvalo :-)).

HJC-RPHHA10-plus-05

Plexisklo disponuje zámkem, díky kterému se nečekaně neotevře.

HJC RPHA10+ utočí nejenom technologiemi, ale i cenou. V této cenové relaci (zhruba od 9 do 16 tisíc v závislosti na barevné kombinaci) nemá konkurenci a poměr cena výkon je prostě skvělý. Můžeme ji tedy s klidným svědomím doporučit.

HJC-RPHHA10-plus-06

"S HJC až na vrchol!" Jak vidíte, s přilbou můžete i na hory :-D.

Jednotlivé barevné kombinace si můžete prohlédnout na stránkách oficiálního dealera přileb HJC firmy bonmoto.cz.

 

 

Jak to vidíme?

HJC-RPHHA10-plus-07

Roman

 

 

+ dobré odvětrávání
+ skvěle sedí na hlavě
+ stabilní ve vysokých rychlostech
+ výborný výhled

- občasné zamlžení hledí

 

Honza

 

 

+ výborné tmavé plexi
+ jednoduchá výměna plexi
+ vnitřní materiál přilby
+ vzhled

- na můj vkus hlučnější
- občasné zamlžení hledí

 

Miloš

 

 

+ tichá + dobrý výhled
+ velmi lehká
+ zámek plexi
+ dobře omyvatelná

- na omak působí laciněji, než jaká opravdu je