MOTOhouse 12/2020

V rubrice „The best of“ nejdříve zrekapitulujeme to nejdůležitější a nejzábavnější, co jsme v redakci MH letos prožili, a pak se hned s plnou vervou vrhneme do roku dalšího. Nový Motohouse se mimo jiné podrobně věnuje představení dvou úchvatných novinek roku 2021 – Ducati Multistrada V4 a BMW S 1000 R.

Chybět nebude ani tradiční nálož testů, milovníky sportovních motorek jistě potěší druhý díl velkého testu Superbike, který přinášíme včetně závěrečného verdiktu našich anglických kolegů. Těšit se můžete také na setkání s unikátní Moto Morini Super Scrambler, na dívčí test Indianu Scout Bobber a po nějakém čase je tu i náš enduro specialista GAS, který tentokráte pořádně proklepnul stále populárnější Yamahu Ténéré 700.

A je toho mnohem, mnohem víc. Okolo Vánoc bývá víc volného času, tak ať se máme čím bavit a co číst. Hezké svátky a držte se…

001

 

ANGLIE – SUPERBIKE 2020 díl č.2

Nic lepšího než náš nejrozsáhlejší srovnávací test superbiků si letos nepřečtete. Je to naše vlajková loď a tentokrát je ještě lepší než kdy jindy. Vzali jsme devět nejlepších sportovních motorek a natočili na nich doopravdy hodně kilometrů, najeli nespočet rychlých kol a snědli u toho víc Big Maců, než by bylo vhodné.

* Ducati Panigale V4 S

* Honda CBR1000RR-R Fireblade SP

* Aprilia RSV4 1100 Factory

* BMW S 1000 RR M Sport

* VERDIKT – komplet všech 9 strojů

  

006

MH představení – nová Ducati Multistrada V4

Čtvrtá generace prodejního trháku přijíždí v dosud nejlepší formě. Multistrada opět útočí na ty nejvyšší příčky. Multice je s námi už 18 let, a to je hodně slušný číslo. Za tu dobu si továrna připsala na konto přes 110 000 prodaných kusů a taková porce je hodně zavazující. Tady vážně není prostor na pouštění se do žádných větších akcí a ohrozit tak mimořádně úspěšný produkt. První Multistrada byla sportovní motorka určená na silnici.

007

MH představení -  nové BMW S 1000 R

Tady se odehraje hodně tvrdý boj. BMW vypustilo do arény letošní S 1000 R s jasnou vizí. Nechce a nebude následovat horečný sprint za pošetilou číslovkou maximálního výkonu, tak jak to předváděla v posledních letech konkurence. Bavorský výrobce moc dobře ví, že 165 koní je na nekapotované motorce hodnota, která dostatečně „trhá“ ruce, a není potřeba tuhle číslovku kamkoliv dál šponovat. BMW S 1000 R tak bude proti 200 koním Ducati Streetfighter V4 nebo 180 KTM Super Duke R V-2 bojovat jinými zbraněmi.

008

MH TEST - Moto Morini Super Scrambler

Bialbero CorsaCorta, Bialbero CorsaCorta, Bialbero CorsaCorta… Mantra, kterou si pár jedinců opakuje ze spánku. Pár sakra šťastných jedinců. Dvouválcový motor, jenž nese tento název, totiž chlapa dokáže udělat setsakra šťastným. Záměrně tady selektuju pohlaví, protože tohle mi tak nějak přijde jako čistě mužská záležitost. Dámy prominou. On totiž chytá za koule (ne, že by je některé motorkářky neměly, pravda).

009

MH TEST – Indian Scout Bobber Twenty

Motocykly značky Indian nejsou za poslední roky v našich českých končinách již žádnou neznámou. Tato americká značka si u nás vybudovala solidní zázemí a svou velkou prestiž získává zcela oprávněně. Podíváme-li se na jakýkoliv jejich model, zůstáváme v němém úžasu zírat, zrak nám kmitá a my nevíme, na který originálně propracovaný detail koukat dříve. I Scout Bobber Twenty je toho důkazem. Uhranutí na první pohled. Zastavte nejdříve své myšlenky a pak svůj zrak nechejte pomalu plynout.

010

MH Test - Yamaha Ténéré 700

Potom jsou ale na trhu stroje, které nebývají zdaleka tak často vylepeny na stěnách pokojů či na pozadí počítačů, a přesto se jedná o skvělé, někdy dokonce lepší volby pro pořízení než výše zmíněné modly z mokrých snů motorkářů a motorkářek. Mým úkolem z pohledu milovníka cestovních endur a zároveň výsledkem tohoto testu by měla být jednoznačná odpověď na otázkou, zda Yamaha Ténéré T700 patří alespoň do jedné z těchto kategorií, nebo se naopak jedná jen o jeden z mnoha nevýrazných strojů dnešní uspěchané a na ekonomickou stránku věci orientované doby.

012

20 let MOTOhouse

VYBÍRÁME Z ARCHIVU  r.2008 Yamaha MT-01 vs. Suzuki B-KING

Na začátku příštího roku oslaví časopis Motohouse dvacet úspěšných let na českém a slovenském mediálním trhu. Abychom tyhle narozeniny oslavili co nejinteraktivněji, rozhodli jsme se sáhnout do archivu a znovu zveřejnit některé z testů. Pojďte si zavzpomínat s námi. Dnešní srovnávák je z říjnového čísla 2008 a znovu ho zveřejňujeme nejen kvůli dvěma super charismatickým motorkám, ale hlavně jako připomínku Kuby Vernera – řečeného Chlapeček...

013

 

SPORT – MotoGP

Neodhadnutelná, v mnohém na hlavu postavená, a hlavně jiná než kterákoli před ní. O sezoně 2020 se bude jistě ještě dlouho mluvit a určitě s ní budeme i donekonečna srovnávat ročníky předešlé, stejně jako ty, které teprve přijdou. Ono totiž nejen ta samotná dvě kola, ale – jak se ukázalo – i doba dokáže být sakra vrtkavá! Aby se nám tedy lépe vzpomínalo a hledaly souvislosti, připravili jsme pro vás rekapitulaci toho nejdůležitějšího, co se letos v MotoGP odehrálo: 14 Velkých cen, ale jen 9 různých okruhů a titul pro značku, které to ve výsledku snad úplně každý přál.

 

014

SPORT - Loris Capirossi, nadále nejmladší šampion v dějinách GP

Itálie je od nepaměti zemí zasvěcenou motocyklovým závodům, a pokud jde o silniční závody Grand Prix, je v rámci MS vůbec tou nejúspěšnější zemí. Zástupci žádných jiných států se nemohou pyšnit takovými úspěchy jako „Taliáni“ – ať již se jedná o vyhrané závody, či získané mistrovské tituly. Statisticky nejúspěšnějším jezdcem ze všech je Giacomo Agostini s patnácti tituly mistra světa a se 122 vyhranými Grand Prix. Jsou tu ale i další slavní šampioni v italských barvách: Masetti, Ubbiali, Villa, Lazzarini, Bianchi, Biaggi, Gresini, Uncini, Rossi, Simoncelli.

015

 

Co máme v tlapách

 *Helma LS2 Challenger

Jakkoliv ji výrobce prezentuje jako vyloženě sportovní, zařadil bych ji spíš mezi cestovnější. Je tichá, velmi dobře větrá a sluneční clona je něco, co na cestách určitě oceníte. Vyšší hmotnost jí asi můžeme odpustit.

*MBW PHIL – lehké rukavice na motorku

Líbilo se mi na nich, že jsou díky strečovým dílům mezi prsty hezky vzdušné, příjemně se v nich jezdilo i v těch nejparnějších dnech. Navíc – a to opět právě díky použití streče – se velice snadno navlékají

016

Historie H-D Sportster - konec jedné velké legendy

Předchůdcem prvních Sportsterů byl model K představený v roce 1952. Doba krátce po druhé světové válce si žádala i na americkém trhu levnější a menší motorky, navíc se sem výrazněji začali cpát evropští výrobci a Amerika pochopila, že obratnost drobnějších strojů má něco do sebe. Na základě předchozího modelu 45 W, známého u nás také díky vojenskému provedení WLA, postavil Harley nový motor o objemu 750 cm3 s plochými hlavami (Flathead).

017

 

Fascinace - Harley-Davidson XR750

Konec přichází nejen z Bruselu, ale také ze závodních tratí. Konkrétně se bavíme o obrovském americkém fenoménu – flat tracku. Právě tady postavila značka Harley-Davidson do poháru AMA v roce 1970 první motocykl s označením XR750. Základ z tehdejšího Sportstera, ovšem s upravenými litinovými hlavami a válci, magnetem místo generátoru a vylepšeným mazáním. Už o dva roky později pak tým šéfa závodního oddělení Dicka O’Briana nasadil podstatně výkonnější XR750 s motorem z hliníkové slitiny.

 

018

CUSTOM - Já jsem, H-D Sportster

Stovky, nebo možná spíš tisíce přestaveb s motorem Sporster Evolution, různé styly… vlastně asi nejtvárnější z Harleyů. Dát dohromady zajímavý průřez tak bylo jedno z nejtěžších zadání. Snad si vyberete každý. Na začátku bylo… pardon, byla dvě kola. Ale nebyla to jen tak ledajaká kola. Byla totiž karbonová. Někomu z nás se to asi těžko stane, avšak Martinovi z Rusty Pistons se tak nějak přihodilo, že se mu na půdě válela dvojice karbonových ráfků BST.

019

MH cestopis - 3548 km na Harleyi do Lisabonu

To, co Vám chci popsat, se odehrálo už v loňském roce. Dlouho jsem přemýšlel, jestli naši cestu zveřejňovat. Vzhledem k současné situaci si ale myslím, že každá podobná vzpomínka může potěšit a dát naději, že zas bude dobře. Odjakživa jsem měl chuť přejet kus Evropy křížem krážem, odjakživa jsem chtěl tuto cestu absolvovat na svém harleyi. Kamarádi, s nimiž jsme kdysi začínali na chopperech, propadli kouzlu značky Harley-Davidson.

020

 

THE BEST OF 2020

Máme za sebou podivný rok. Kdo by ještě před 12 měsíci řekl, že se všechno okolo nás takhle postaví na hlavu, že prožijeme sezonu plnou omezení a léto se pro nás stane vlastně jednou obrovskou honičkou ve snaze dohnat to, co nám zjara i teď při podzimu okleštila coviďácká krize. A i přes to všechno to byl opět úžasný rok, fantastická sezona plná úchvatných motorek, tisíců kilometrů při testování a desítek hodin u televize, protože i zkrácená sezona MotoGP se vyvedla tak nečekaně dobře, že už na ty závody po očku začal koukat i náš sportovní nanofanoušek Somik.

022

 

Nový tištěný MOTOhouse 11/2020

V prodeji od soboty 5. prosince 2020
cena časopisu 99 Kč (SK verze 3,80 €)
roční předplatné 850 Kč, 899 Kč s katalogem (SK roční předplatné 29 €)

Předplatné ČESKO: www.send.cz

Předplatné SLOVENSKO: www.ipredplatne.sk

 

DIGITÁLNÍ PUBLIKACE

FLOOWIE: http://www.floowie.com/cs/zobrazeni/mh-12-2020

ALZA: https://www.alza.cz/media/motohouse-12-2020-d6268107.html

titulka